BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

SALAM UKHWAH

:: TEMAN SEPANJANG JALAN ::

Saturday, May 15, 2010

Kamar-kamar di Syurga

Segala Puji Hanya milik Allah, Pemilik Cinta Agung..


Hujan lebat di luar sana. Menanti tayangan drama carekarama 'sebelum akhirat'. Namun hampa, channel hilang punca (services currenly not available). Mencuri ruang masa sambil 'entri' sesuatu dalam blog cintaku 'Kirana Syurgawi'. Satu nama yang Allah ilhamkan tika aku sedang mencari 'arah' semalam..Terima kasih Tuhan atas nikmat ini.Engkau permudahkan jalan menuju-Mu..

Mari kita 'suburkan' amalan yang mudah ini. Kita 'booking' siap-siap kamar ini untuk menuju Cinta Ilahi. Moga bermanfaat buat diriku, dirimu dan kalian semua Kamar-kamar di Syurga..

Rasulullah S.A.W pernah bersabda bahwa di dalam syurga itu terbahagi dalam kamar-kamar. Dindingnya tembus pandang dengan hiasan di dalamnya yang sangat menyenangkan. Di dalamnya pula terdapat pemandangan yang tidak pernah dilihat di dunia dan terdapat satu hiburan yang tidak pernah dirasakan manusia di dunia. Subahanallah..

"Untuk siapa kamar-kamar itu wahai Rasulullah S.A.W?" tanya para sahabat.

"Untuk orang yang mengucapkan dan menyemarakkan salam, untuk mereka yang memberikan makan kepada yang memerlukan, dan untuk mereka yang membiasakan puasa serta solat di waktu malam saat manusia lelap dalam mimpinya."

"Siapa yang bertemu temannya lalu memberi salam, dengan begitu ia bererti telah menyemarakkan salam. Mereka yang memberi makan kepada ahli dan keluarganya sampai berkecukupan, dengan begitu bererti termasuk orang-orang yang membiasakan selalu berpuasa. Mereka yang solat Isya' dan Subuh secara berjemaah, dengan begitu bererti termasuk orang yang solat malam di saat orang-orang sedang tidur lelap."

Begitu Nabi menjelaskan sabdanya kepada sahabatnya. Mudah bukan, rutin harian yang kadang-kadang kita pandang hanya 'sebelah mata'..

p/s Esok ada sesuatu untuk aku laksanakan di laman bonda

0 ulasan: