BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

SALAM UKHWAH

:: TEMAN SEPANJANG JALAN ::

Sunday, May 2, 2010

4 cara mengenali keaiban diri sendiri

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

"Ya Allah, jadikan aku hambamu yang bersyukur. Ampuni dosaku,cekalkan hatiku dalam meraih kasih-MU"Mencuri masa yang sedikit ini..Selepas melontarkan 'kalimah' di bilik darjah tadi, aku terus melabuhkan masa di sini..sekadar berehat seketika, mencedok ilmu sebelum menyambung tugas seperti biasa

4 Cara Mengenali Keaiban Diri Sendiri..diriku

1)Hampirkan diri pada guru atau orang berilmu yang dapat menyingkapkan sifat-sifat buruk yang bersarang dalam hati manusia. Guru akan memberitahu keaiban diri seseorang dan cara-cara mengubatinya.

2).Hendaklah mencari rakan karib yang boleh dipercayai, bijaksana dan lebih pengetahuan
agamanya.Teman sebegini akan memerhatikan tingkah laku temannya dan jika terdapat perbuatan yang tidak elok, dia segera mengingatkannya.

3).Hendaklah berlapang dada apabila menerima teguran atau nasihat orang lain yang bersangkutan dengan perlakuan atau sifat aib yang terdapat dalam diri seseorang.

4).Hendaklah sentiasa bergaul dengan orang ramai. Lantaran sebarang perkara tercela yang dilihat pada orang lain akan menimbulkan pertanyaan kepada dirinya - adakah perkara tersebut ada pada diri aku? Sebab orang Mukmin adalah cermin kepada Mukmin yang lain.

5).Sesungguhnya tabiat dan sifat manusia di alam ini sama sahaja dalam menurut hawa nafsu. Setiap sifat yang ada pada orang lain, tidak mustahil terdapat juga pada diri sendiri. Malah mungkin lebih dahsyat daripada itu.

Sebaik-baiknya telitilah diri sendiri dan bersihkan diri daripada mencela orang lain. Ingatlah, tiada cara yang lebih utama untuk mendidik diri selain mengenal keaiban diri terlebih dahulu.

p/s Aku hamba biasa..punya hati dan perasaan. Moga tarbiah ini menjadikan aku dan diri kita semua lebih tabah..Mari menuju cinta ILAHI..Cinta hakiki, tiada dusta, tiada cela..rindu yang sehebat cinta-NYA

0 ulasan: